• HVN208 Website banner 2

Boodschap aan anderen

(Handelingen 2: 1-6 en 14-21)

Is dit Petrus? Een Petrus die vrijmoedig en uitgebreid staat te getuigen. Is dit Petrus, die het eerder van angst bestierf om gearresteerd te worden. En hier belijdt Hij Christus als Zijn Here. Hier is hij niet druk om zijn eigen huid te redden, maar druk met getuigen. Is dit een fotomontage? Nee, dit is de kracht van de Heilige Geest die mensen verandert. De heilige Geest opent de luiken naar anderen, aandacht voor anderen en bewogenheid. Petrus is nu niet meer druk om zichzelf eruit te redden. Hij maakt zich druk om de redding van anderen. Eerst had hij er alles voor over om maar niet gepakt te worden. NU heeft hij er alles voor over om anderen van Christus te laten horen, van Gods vergeving. Wat heb ik ervoor over? Mijn geld, mijn tijd, mijn schaamte, mijn angst? Mijn hoogmoed?

De Heilige Geest bewerkt een diepgaande verandering in Petrus en Thomas en al de anderen.
Let op het contrast met eerdere taferelen uit de evangeliën.
*Petrus had geen visie voor kinderen. Toen de moeders met hun kleintjes kwamen zeiden Petrus en de anderen: wegwezen ukkies, onze Meester heeft het veel te druk! Maar nu zegt hij door Geest: het is ook voor jongens en meisjes, voor zonen en dochters, die horen er voor God helemaal bij, die worden ook door Gods Geest vervuld en ingeschakeld. Zo jong als ze zijn.
*Petrus had geen visie voor andere volken. De Syrofenisische vrouw riep: Here, zoon van David, ontferm u over mij, mijn dochter is vreselijk van de duivel bezeten! De discipelen, Petrus incluis, zeiden tot Jezus: stuur haar toch weg, want ze roept ons na. Maar nu door de leiding van de Geest is Petrus gaan zien: het is ook voor de buitenlanders. Het is ook voor de slaven en slavinnen, meestal buitenlanders.
*Petrus dacht weinig positief over vrouwen. Jezus opgestaan? Vrouwenpraat! Maar nu heeft Gods Geest Petrus op andere gedachten gebracht: het is voor zonen EN voor dochters, voor mannen EN vrouwen.
Verder zegt Petrus door de Geest: Gods liefde is ook voor ouderen. Niemand is te oud om een instrument in Gods hand te zijn! Gods Geest wordt vaardig over alle sociale lagen van de bevolking. Over yuppen en bijstandsmoeders, tweeverdieners en Wao-ers.

We hebben een woord voor de wereld. Hebben we een boodschap aan anderen? De boodschap van de opgestane Here die liefheeft wie Hem kruisigden. De heilige Geest geneest ons van onze blindheid en van onze ikkerigheid. Tenminste... Belijden we onze ziekte en bidden we om genezing van deze kwaal? Wie zijn de onbereikten in uw omgeving? Wie moeten nog van Christus horen? Van redding, van liefde van God? De Here God geeft ons de visie en de kracht om het te doen. God de Heilige Geest wil dat we onze ogen en oren eens opendoen, en vooral ons hart. En dat we die ander gaan zien en die ander gaan zoeken, en die ander gaan zegenen. Boodschap aan anderen!

ds. A.T. van Blijderveen

Samenkomsten

De Poster

11:15 Schrijverspark 111a,