• HVN208 Website banner 2

Wat zal ik antwoorden?

(Job 38:34)

Na al die regen van de afgelopen tijd moeten we er toch niet aan denken om te roepen tot de wolken en ze bevelen om zichzelf leeg te gieten. We hebben al genoeg gehad.

Maar Job is geen Nederlander. Waar hij woont, is regen meer dan welkom. Als je daar bedekt wordt door een overvloed van water, dan is het niet om daarin te verdrinken, maar het dorstig land krijgt het vocht dat de woestijn doet bloeien als een roos.

Maar kunt u het? Niet wilt u het, maar kunt u het? Mensen proberen het wel met een regendans of toverspreuken. Dat doen wij niet. We weten waar de regen vandaan komt, wat de natuurkundige processen zijn. We kunnen ze beschrijven. Maar spreken tot de wolken en dan komt het water, dat gaat niet.

Er gaat wel meer niet. Job kan op vele vragen hetzelfde antwoord geven. Nee, ik kan ook geen paard kracht geven en zijn nek met manen bekleden (39:22). En zo gaat het maar door. Alsof God Job met een overvloed van vragen overdekt. Job hoort het allemaal aan, twee hoofdstukken lang. Wat zal hij antwoorden?

“Ik kan de wolken beschrijven. De regen die eruit valt. En een paard beschrijven. De sterren. Alles wat God noemt. Als ik lang genoeg nadenk en onderzoek, kom ik er wel uit. De wetenschap vindt wel een antwoord.” – Dat zegt hij niet.

“Mooie vragen, maar de vraag waarom ik in de ellende zit, wordt niet beantwoord.” – Ook dat zegt hij niet.

“Ik heb geen antwoord. Met alles wat ik gezegd heb, heb ik nu geen woorden meer.” Een kleine mens tegenover de Allerhoogste. Dus toch: tegen God kan ik niet op? Dat heeft Job tegen zijn vrienden gezegd. Is het dan: ik weet de antwoorden niet op die vragen, maar U wel? Dat klinkt er wel in door, maar is niet de kern van zijn reactie. Job heeft in al die vragen iets anders gehoord. Job wordt door God bij de hand genomen en teruggebracht bij het begin. De godvrezende Job, die zei: “de HEERE heeft gegeven en de HEERE heeft genomen; de Naam van de HEERE zij geloofd!”

Job wordt teruggebracht door God tot God. Terug naar het vertrouwen. Met alle vragen waarop je het antwoord niet weet is één vraag beantwoord: waar is God? Hier ben Ik, zegt God. Ik zal je vertrouwen niet beschamen.

“Kunt u uw stem tot de wolken verheffen, zodat een overvloed van water u overdekt?” Nee, waarom zou ik? Ik verhef mijn stem tot God en al ga ik dan door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij (Ps 23). U ziet naar mij om. U spreekt. Al is het uit een storm, als God spreekt, als het levende Woord ons raakt, is alles anders. Ook al is onze situatie dezelfde: God maakt alle verschil.

dr. J. van Beelen

Samenkomsten

De Poster

11:15 Schrijverspark 111a,